Aktuelt/Afrikadagen 2023: 60-årsjubileum for Den afrikanske union og forløperen OAU

Afrikadagen 2023: 60-årsjubileum for Den afrikanske union og forløperen OAU

Norge Idag, Aleksander Overå
25. Mai 2023
Afrikadagen 2023: 60-årsjubileum for Den afrikanske union og forløperen OAU25. mai feiret Den afrikanske union 60-årsjubileum i hovedkvarteret sitt i Addis Abeba, Etiopia. Foto: African Union Afrikadagen 2023: 60-årsjubileum for Den afrikanske union og forløperen OAUVise-ambasssdør fra Sør-Sudan, Michael Malual Dai, og pastor Torp. Foto: Oslokirken

Afrikadagen markeres til minne om grunnleggelsen av Organisasjonen for afrikansk enhet (OAU) 25. mai 1963. OAU ble omdannet til Den afrikanske union i 2002 (AU). På Tunisias ambassade i Oslo var det invitert til fest i anledning dagen. — 60-årsdagen for AU og OAU ble feiret idag på den tunisiske ambassaden i Oslo med mange nye afrikanske landsmenn i Norge, afrikanske diplomater, representanter for Utenriksdepartementet, medialedere og en pastorfamilie blant gjestene, forteller pastor i Oslokirken Jan-Aage Torp.

I 1963 møttes 32 afrikanske statsoverhoder i Addis Abeba, Etiopia, for å undertegne traktaten som opprettet OAU.
Den afrikanske union har i dag 55 medlemsnasjoner.

Afrikadagen 2023: 60-årsjubileum for Den afrikanske union og forløperen OAUGhanas ambassadør Jennifer Lartey med pastorfamilien Torp. Foto: Oslokirken

— Tunisias ambassadør, Amel Ben Younes, holdt en informativ tale om det afrikanske mangfoldet som virkelig utfordret oss til å kjempe for fredelig sameksistens, sier pastor Jan-Aage Torp til Norge IDAG.
— Det var mat fra et 10-talls afrikanske nasjoner, sang, musikk og dans.

— Vi storkoste oss, forteller Aina Torp som i tillegg til å være gift med Jan-Aage også er pastor i Oslokirken
— Vår datter, Selma, danset, klappet og nynnet med.

AU feiret Afrikadagen i hovedkvarteret i Addis Abeba

I åpningstalen under feiringen i hovedkvarteret i Addis Abeba sa lederen av AU-kommisjonen, Moussa Faki, at 25. mai er en svært viktig dag i Afrikas historie.

— 25. mai hedrer vi visjonen om et samlet Afrika som har lagt grunnlaget for den afrikanske renessansen og den sosioøkonomiske og politiske utviklingen på kontinentet, sa Faki.

Han slo fast at noe av det som kjennetegner Afrikanske land er evnen til å takle motgang og overvinne vanskeligheter.
— Vi var i stand til - til tross for alarmistiske prognoser - å holde ut i møte med COVID 19-pandemien. Ikke bare det, vi grep muligheten og revurderte vår helsestrategi med samordnet handling fra våre stats- og regjeringssjefer. Dette ble et eksempel på hva som er mulig å få til i møte med motgang.

Avslutningsvis sa Faki at han ønsket å komme med en «appell på denne høytidelige dagen»:
— La oss først stole på oss selv. Solidariteten til våre venner og partnere vil komme i tillegg. Lenge leve Afrika og lenge leve vennskap mellom folk!

EUs utenrikssjef Josep Borrell sendte sine gratulasjoner i anledning Afrikadagen via Twitter.
— I dag feirer vi 60-årsjubileum for OAU. Siden 1963 har det blitt gjort store fremskritt, og EU fortsetter å stå sammen med AU for å oppnå nye mål. Gratulerer med Afrikadagen 2023!, twitret Borrell sammen med en videohilsen:

Powered by Cornerstone