Aktuelt/Pastor Jan-Aage Torp i India: — Inderne kjemper for religionsfrihet

Pastor Jan-Aage Torp i India: — Inderne kjemper for religionsfrihet

Norge Idag, Aleksander Overå
16. Januar 2023
Pastor Jan-Aage Torp i India: — Inderne kjemper for religionsfrihetAdvokat, Dr. Sanjay Parikh med pastor Jan-Aage Torp. — Religionsfriheten står eksepsjonelt sterkt i den indiske grunnloven, sier. Parikh. Foto: Oslokirken

Jan-Aage Torp rapporterer nå fra Indias hovedstad New Delhi der han nettopp har hatt et to timers møte med syv toppadvokater fra Indian Society of International Law (ISIL), som ligger vegg-i-vegg med Indias høyesterett.

Hovedtema har vært antikonverteringslovene som er blitt vedtatt av nesten samtlige delstater.

Faglig leder i Åpne Dører, Ole Petter Erlandsen, uttrykte bekymring for situasjonen til trosminoritetene i India i august i fjor.

— Idag har det vært forberedende møte i Høyesterett om en konkret sak i en delstat. Advokaten som fører saken på vegne av People’s Union for Civil Liberties (PUCL), Dr. Sanjay Parikh, har god tro på å vinne fordi religionsfriheten står eksepsjonelt sterkt i den indiske grunnloven, sier Torp.

— Dr. Sanjay, som er Hindu, hevdet at de siste konverteringslovene går for langt idet de vil forby all konvertering, også konvertering som er frivillig uten urimelige lokkemidler som penger og privilegier. Dr. G.V. Rao (til høyre for Torp i sofaen), som også fører slike saker for Høyesterett, sa at kristne har gått for langt i de siste årene, og at dette har provosert fram de overdrevne antikonverteringslovene.

Da Torp spurte om Moder Teresa ville ha blitt arrestert i ifølge disse lovene, svarte samtlige toppadvokater at det ville vært fare for det.

— Men svaret ble godt oppsummert av generalsekretæren i Indian Society of International Law (ISIL), Dr. Shikhar Ranjan, som mente at Høyesterett trolig vil reversere alle disse lovene, forteller Torp.

Pastor Torp sier til Norge IDAG at han er imponert over at inderne selv kjemper for religionsfrihet, mens mye av internasjonal påvirkning kan ha gjort vondt verre.

— Dr Sanjay Parikh mener at den pågående saken i indisk høyesterett vil kunne avsluttes innen seks måneder. Inntil da er det bra om internasjonale pådrivere lar det bunnsolide indiske rettssystemet gjøre jobben.

Powered by Cornerstone