Aktuelt/Portugals parlament vedtok resolusjon med sterk støtte til Israel

Portugals parlament vedtok resolusjon med sterk støtte til Israel

Norge Idag, Aleksander Overå
24. Mai 2023
Portugals parlament vedtok resolusjon med sterk støtte til IsraelIsraels ambassadør til Portugal, Dor Shapira, og den portugisiske parlamentarikeren Alexandre Poço. Foto: Israels ambassade i Portugal

— En historisk avstemning fant sted i forrige uke i Portugals parlament da 215 av 230 parlamentsmedlemmer vedtok en resolusjon med støtte til Israel ved landets 75-årsjubileum, forteller pastor Jan-Aage Torp, som er styremedlem i Israel Allies Foundation (IAF) i Europa, og president for European Apostolic Leaders.

Torp forteller at resolusjonen oppfordrer til en utvidelse av Abrahamavtalene, og økt økonomisk og kulturelt samarbeid mellom Lisboa og Jerusalem, samt en løsning av Israel-Palestina-konflikten.

På Twitter sier Israels ambassadør til Portugal, Dor Shapira, at resolusjonen er en viktig milepæl i forholdet mellom Portugal og Israel. 
— Han anerkjenner spesielt den rollen som den 30-årige parlamentarikeren Alexandre Poço har spilt. Poço er leder for det sosialdemokratiske ungdomspartiet i Portugal, og har fått med seg hele den parlamentariske venneforeningen for Israel, sier Torp.

— Men er dette noe nytt i Portugal?

— Det er sterk støtte for Israel i de voksende karismatiske forsamlinger i og utenfor den romersk-katolske kirke, forteller pastor Jan-Aage Torp, som holder tett kontakt med portugisiske kristenledere.
— Men politisk har det vært sterk kritikk av Israel i flere år, så denne resolusjonen representerer et linjeskifte. mener EAL-presidenten. 
— Dette inngår i en trend i Europa der frimodig, saklig Israelstøtte fører til politiske endringer.

— Er det aktuelt for Portugal å flytte sin ambassade fra Tel Aviv til Jerusalem?

— Foreløpig er ikke dette oppe til debatt, men jeg er optimistisk og det ville overraske meg om ikke dette snart blir aktuelt, sier Jan-Aage Torp.

Jan-Aage Torp forteller at Israel Allies Foundation (IAF) i Europa skal ha en konferanse for ledere fra hele Europa i det tsjekkiske parlamentet i Praha den 6.-7. juni der bl. a. Knessetmedlem Sharren Haskel og presidenten for Israel Allies Foundation (IAF) globalt, dr. Josh Reinstein, er hovedtalerne.

— Der skal vi meisle ut kursen videre, forteller Torp.

Powered by Cornerstone