Aktuelt/Jan-Aage Torp: — Samaria er jo bibelsk kjerneland

Jan-Aage Torp: — Samaria er jo bibelsk kjerneland

Norge Idag, Aleksander Overå
05. Mai 2023
Jan-Aage Torp: — Samaria er jo bibelsk kjernelandJan-Aage Torp med en 24-årig ung kvinne som har fått hjelp med sine handikapp i mange år, og som idag arbeider på kafeterian ved «Benjamins hjerte - Senter for handikappede barn» i Ofra. I midten er Shlomo T. Kahn som er administrende direktør og ergoterapeut som gir et omfattende dagtilbud til mer enn 2000 handikappede barn og ungdom i Samaria. Til høyre er en medarbeider som også er ergoterapeut. Foto: Oslokirken Jan-Aage Torp: — Samaria er jo bibelsk kjernelandShlomo T. Kahn, adm.dir. ved «Benjamins hjerte - Senter for handikappede barn» i Ofra sammen med Maya Berretta som er en av lederne for «Heartland - Christian Friends of Israeli Communites» (CFIC) Foto: Oslokirken

— Omsorgen for handikappede barn i bosetningen Ofras «Benjamins hjerte - Senter for handikappede barn» gjorde sterkt inntrykk på meg, forteller pastor Jan-Aage Torp etter at han igår tok imot innbydelsen til å besøke Samaria for første gang i sitt liv.

Pastor Jan-Aage Torp har vært på et lynvisitt i Israel denne uken i anledning relanseringen av Knessets kristne venneforening i det nyvalgte 25. knesset og Israels 75-årsdag-feiring.

Han har hatt møter med jødiske politikere og akademikere, internasjonale Israelvenner, arabiske kristne pastorer, og palestinske muslimske ledere i Øst-Jerusalem.

Igår benyttet han anledningen til å besøke Samaria. Han ble invitert av organisasjonen «Heartland - Christian Friends of Israeli Communites» (CFIC), som betyr «Kristne venner av israelske bosetninger». Grunnleggeren Sondra Oster Baras som inviterte ham, var selv i utlandet under hans besøk. CFIC arbeider utelukkende i Judea & Samaria.

— Samaria er jo bibelsk kjerneland på linje med Jerusalem, Judea og Galilea , så det betyr masse for Israel at Jordan i juli 1988 frasa seg all rett til Judea & Samaria som ble overført til Israel. Folkerettslig kunne ikke PLO motta landområdene fordi det er fortsatt ikke en anerkjent nasjon. Jordan så ikke noe nytte i å ha Judea & Samaria, men beholdt sitt vern av de kristne og islamske hellige steder i Øst-Jerusalem, mens for ideologiske jøder er dette bibelske kjerneområder. Fredsavtalen mellom Israel og Jordan i 1994 stadfestet Israels råderett over Judea & Samaria, som FN, EU og Norge likevel fortsatt velger å kalle «Vestbredden» og «okkuperte områder». De fallerte Osloavtaler 1 & 2 mellom Israel og PLO i 1993-95, som slett ikke respekteres av de palestinske områders mektigste gruppering, terroraktøren Hamas, regnes idag av de fleste i Midtøsten som mislykket. Oslo 1 & 2 delte opp området i tre administrative områder der PLO bestyrer Område A, Område B bestyres i fellesskap av Israel og PLO, mens Område C bestyres av Israel, forklarer Jan-Aage Torp.

Jan-Aage Torp: — Samaria er jo bibelsk kjernelandAchya er borgermester i den hurtigvoksende bosetningen Revava som har en visjon om å være sentral for Guds «hesed», som betyr Guds barmhjertige kjærlighet. Et supermarked med gratis mat og produkter er under planlegging Foto: Oslokirken

Pastor Torp besøkte bibelske steder i Samaria som Manasse, Efraim, Sjilo, Sikkem og nyere bosetninger som Ofra, Rechalim, Revava, Kedumim og Karnei Shomron.

— Venstresiden i israelsk politikk verdsetter ikke i nevneverdig grad at Israel beholder og utvikler Samaria & Judea. En topp-politiker på venstresiden ville heller ha meg med til Tel Aviv igår og var tydelig skuffet over mitt valg. Tel Aviv er slett ikke et bibelsk kjerneområde, men jeg ville se også denne nybygger-siden av det moderne israelske samfunnet, forteller Jan-Aage som bemerker at den meget populære finansminister Bezalel Smotrich i Netanjahus nye regjering bor i Kedumim i Samaria.

— Dette er et kjennetegn ved de nye generasjoner som vokser opp i Israel som er langt mer konservative og religiøse enn de jøder som styrte Israel i nasjonens første leveår fra 1948. Den gangen var det sosialister og venstresiden som styrte Israel, preget av Sovjet-kommunismen, mens idag er det i økende grad høyresiden, sier Torp.

I tillegg til senteret for handikappede barn og ungdom i Ofra gjorde det spesielt inntrykk på Torp å oppleve at nybyggere i Ofra, Rechalim, Revava, Kedumim og Karnei Shomron lever under konstant terrortrussel fra aktivister.

— Jeg var med i video-overvåkningssentralene for disse bosetningene, og bevitnet selv at terrorister snek seg inn til steder der barn og familier oppholder seg. Men heldigvis har kristne i den vestlige verden finansiert innkjøp av sofistikert video-overvåknings-utstyr som gir sikkerhet til nybyggerne, forteller pastor Jan-Aage Torp fra sitt hotell i Jerusalem.

Jan-Aage Torp: — Samaria er jo bibelsk kjernelandJan-Aage sammen med Eliyashiv som er borgermester i bosetningen Rechalim. Eliyashiv viste frem stedene der nybyggerne stadig utsettes for terrorhandlinger. Her mangler man det sofistikerte overvåknings-utstyret som mange av bosetningene har fått. Foto: Oslokirken
Powered by Cornerstone