Hendelser/Jerusalem 2024/Klar for stor konferanse i Jerusalem

Klar for stor konferanse i Jerusalem

Jan-Aage Torp og European Apostolic Leaders
Norge Idag, Ingvill Mydland
01. Februar 2024
Klar for stor konferanse i JerusalemPÅ TALERLISTEN: Jan-Aage Torp sammen med Jerusalems varaordfører Fleur Hassan-Nahoum, som skal tale under konferansen. Foto: EAL

Fra mandag 29. april til fredag 3. mai arrangerer European Apostolic Leaders vårkonferanse. Programmet er flyttet fra Warszawa til Israel, utfra Jesaja 40.1: Trøst, trøst mitt folk.

– Vi har ikke noe valg, det er nå det gjelder, og det er nå vi skal være i Israel og rope trøst, trøst mitt folk, sier president for European Apostolic Leaders, Jan-Aage Torp til Norge IDAG.

Nylig hjemkommet fra Israel, har han ferske inntrykk fra et land i krig. På hotellet der han bodde i Jerusalem, var han omgitt av interne flyktninger, og det gjorde sterkt inntrykk.

– Jeg tror at noe av det som betydde mest, var at jeg bodde på et veldig flott hotell der det var 900 evakuerte israelere som kom fra Sderot i vest nær Gaza, og fra Shlomi og Kiriat Shmona i nord, som ligger nær Libanon. Jeg bodde sammen med disse som var flyktninger i eget land, og delte frokostsal og måltider med dem, noe som gjorde at jeg oppdaget reelt hvordan de på mange måter har det, forteller Torp.

Han understreker at de jødiske flyktningene uten tvil opplever det som en velsignelse når det kommer folk fra utlandet og står med dem.

Samlingen for European Apostolic Leaders er kun for innbudte, og inneholder blant annet en egen seksjon der man er i Knesset med flere representanter og beslutningstakere. Det blir blant annet en panelsamtale i løpet av konferansen, der man skal drøfte verdikampen som pågår både i Israel og i Europa.

Programmet starter offisielt med en velkomstmiddag tidlig mandag 29. april, etterfulgt av en åpningssesjon der Jerusalems varaordfører, Fleur Hassan-Nahoum, vil snakke om sin visjon for etterkrigstidens Jerusalem; sin rolle som Israels spesialutsending for innovasjon; og også det mandat hun har, som medstifter av Israel-United Arab Emirates Business Council.

I sesjonen tirsdag blir det panelsamtale mellom Jerzy Kwasniewski (president for Ordo Iuris Legal Institute i Warszawa) og Dr. Eugene Kontorovich (professor ved Kohelet Policy Forum i Jerusalem; Jusprofessor ved George Mason University i Washington DC). Fokuset vil være på kampen i Israel og Europa for konservative verdier, spesielt når det gjelder tro, familie og lov. Jerzy er en av Europas 25 mest betydningsfulle ledere, ifølge Politico Europe. Eugene er en av hjernene bak rettsreformene i Israel.

Tirsdagens ettermiddagsesjon vil bli arrangert i Knesset ved Knesset Christian allierte Caucus (KCAC), under regi av Dr. Josh Reinstein, og co-ledet av MK Yuli Edelstein (Likud) og MK Sharren Haskel (National Unity).

Torsdag taler professor Dr. Maurice Hirsch, som er leder for Initiative for Palestinian Authority Accountability and Reform ved Jerusalem Center for Public Affairs. Det blir også en sesjon med familiene til gislene den 7. oktober, og/eller de frigjorte gislene selv. Israels ambassadør Alon Roth skal tale.

Det blir i det hele tatt statsråder på høyt nivå med på konferansen, samt en eller to brigadegeneraler fra det israelske forsvaret (IDF).

Powered by Cornerstone