Kristenledere/Pamela Delgado: - Vil bygge «hellige familier»

Pamela Delgado: - Vil bygge «hellige familier»

Norge Idag, Marie Hagen van Wyk
21. Oktober 2022
Pamela Delgado: - Vil bygge «hellige familier»EKTEPARET: Pamela Delgado og Tomislav Cunovic. (foto: EAL) Pamela Delgado: - Vil bygge «hellige familier»

Kristenledere i Europa: Pamela Delgado er en markant leder i Ja-til-livet-bevegelsen. Sammen med sin ektemann Tomislav Cunovic, vil hun bygge en «hellig familie» og hjelpe andre å følge i deres fotspor.

For mindre enn to år siden tok Pamela Delgado et stort steg. Hun flyttet fra Bogotá, Colombia til Frankfurt, Tyskland. Hun er en markant leder i ja-til-livet bevegelsen i Colombia, og sammen med sin tysk-kroatiske ektemann Tomislav Cunovic, vil hun bygge en «hellig familie» i Tyskland, og hjelpe andre å følge i deres fotspor.

Delgado har i likhet med ektemannen katolsk bakgrunn. Begrepet «hellig familie» er et velkjent begrep i katolisismen, men ikke i protestantismen eller i pinsekarismatiske sammenhenger.

- Jeg tror vi trenger å være mer som Jesus. Vi må arbeide for å bli mer som Jesus, for å ha en hellig familie og hellige barn, utdyper Delgado i sin samtale med pastor Jan-Aage Torp i TVprogrammet «Insight with pastor Torp».

Kallet

For seks år siden, i Colombia, kalte Herren henne til å engasjere seg mot abort.

- Han talte til meg gjennom en reklame fra ProFamilia, Colombias versjon av Planned Parenthood, som var over hele media, på gatene, på skolene, med et budskap hvor de prøver å forvirre jentene. De prøver å presse dem til å ta abort, for å bli kvitt et problem, forteller Delgado og fortsetter:

- Jeg sa: - Å, min Gud, hvordan kan jeg være katolikk og ikke være involvert i dette? Jeg burde gjøre noe for å forandre budskapet, eller gi et annet budskap til kvinnene, så de har to valgmuligheter.

I Latin-amerika er det en reell bevegelse for abort

Pamela Delgado: - Vil bygge «hellige familier»SAMMEN: Pamela Delgado og ektemannen Tomislav Cunovic i arbeid sammen.

- Media profilerer latin-amerikanske kvinner som ofre for forferdelig behandling, som tvinges til å få barn eller ta risikofylte aborter, og man begynner å tenke at det er bra om de får en abort. At man redder kvinner. Men når du går dypere inn i situasjonen, for eksempel i Colombia, så ser du at de fleste tilfeller av aborter er fordi kvinnene ikke ønsker å bli mor, forklarer Delgado.

Kun 0,5 prosent av kvinner som tar abort i Colombia gjør det fordi de har blitt voldtatt eller fordi babyen har en eller annen sykdom.

- Men vi kjemper. Vi vet at det er et hjerte av gangen, steg for steg. Vi har Herren på vår side, fastslår Delgado.

Abortindustriens nabolag

Det skremte Delgado å oppdage at i hjembyen hennes Bogotá finnes det et nabolag med hele 34 abortsentere.

- Gjennom en vakker bevegelse fra USA, som heter 40-Days for Life, begynte vi å holde bønnevaker i byen vår, midt i abortindustriens nabolag. Og folk begynte å åpne øynene sine, forklarer Delgado.

- Abort er noe mørkt. Kvinnen som tar en abort, hun tier, for hun har dårlig samvittighet. Hun forblir taus hele livet, med smerten hun bære. Så vi begynte å snakke og be. Vi begynte å snakke om abort og hva som skjer i dette nabolaget. 

Det er normale folk, både menn og kvinner, i alle aldre, som deltar på bønnevakene. De fleste har sår fra en abort de har vært igjennom.

- Bønn er en god måte å helbrede abortens sår, men også å gjøre noe mot abort. Vi gir også informasjon til kvinnene og forteller dem at de ikke er alene og at vi kan hjelpe, forteller Delgado.

«Koalisjon for livet»

Hun har startet et fond i Colombia som heter «Koalisjon for livet», hvor de gir klemmer og moralsk og praktisk støtte til gravide kvinner.

- Vi hjelper dem å forvandle krisen, graviditetskrisen, til en vidunderlig og fredfull graviditet. Det handler om kjærlighet. Det handler om å lytte til kvinnene og stå ved deres side, sier Delgado.

De ber for kvinner som er på vei til å ta en abort, og hvis de er villige til å lytte, gir de dem en klem og bringer de til kontoret deres, som er midt i abortsenteret.

- Noen ganger lukker samfunnet dørene for gravide kvinner. Vi prøver å finne muligheter, og nå har vi mange bedrifter i Bogotá som er villige til å ansette gravide kvinner, deler Delgado med stor begeistring. 

De fleste som tar abort i Bogotá er mellom 18 og 25 år, og ofte mangler de støtte fra barnefaren. - Vi trenger flere sterke menn som sier: - Jeg er ved din side og jeg elsker deg. Jeg vet ikke hva vi skal gjøre, men vi er sammen i dette. Da er jeg sikker på at kvinnen vil si ja til livet i magen.

De har hittill hatt 11 bønnevaker i Colombia, hvor de har hjulpet mer enn 500 kvinner. Regner man med alle som har fått hjelp gjennom «Koalisjon for livet», er antallet mer enn 1000 jenter.

Abort er business

Pamela Delgado: - Vil bygge «hellige familier»VENNER: Pamela Delgado og ektemannen Tomislav Cunovic sammen med Jan-Aage Torp

- Abortindustrien handler helt og fullt om «business». De sier at de kjemper for kvinnens frihet og for de seksuelle rettighetene til kvinner. Men dette handler ikke om å hjelpe kvinner, men om penger.

Rockefeller-stiftelsen har gitt store summer til ProFamilia og beordret de å øke antallet aborter, for enhver pris, forklarer Delgado og fortsetter:

- De har også seksualkampanjer, for å femme seksualitet blant unge menn og kvinner. De gir dem kondomer, eller P-piller. Økt seksuell aktivitet øker dog sjansen for å bli gravid, og deretter for å ta en abort.

Delgado viser frem en silikonmodell av en 10 uker gammel baby. Fullstendig velformet og perfekt.

- Når kvinner som oftest oppdager at de er gravide, har babyens hjertet slått lenge og det lille mennesket er ferdig formet. Vi må kjempe for denne sannheten, utfordrer Delgado.

Familiens hjerte

Pamela Delgado: - Vil bygge «hellige familier»

Delgado har sett mye smerte blant kvinner i Frankfurt og vil engasjere seg. Drømmen hennes er at abort en dag skal bli en utenkelighet.

- Jeg vil gjerne arbeide for å gi muligheter for jentene, og for å berøre mennenes hjerter og bygge en vakker familie. Vi må hjelpe andre å skape en god og vakker familie, sier Delgado.

Delgado tror Gud skapte kvinnen til å være hjertet i en familie.

- Jeg fant mitt livs kjærlighet i mannen min. Vi kvinner drømmer om å bli gift og ha en familie. Seksualiteten i ekteskapet og graviditet er en dyrebar skatt. Barna kommer fra Gud. Men sjelefienden prøver å ødelegge kvinnen, mener hun.

Delgado kan ikke lenger være med på bønnevakene i Colombia, men hun koordinerer fremdeles fondet «Koalisjon fra livet».

- Vi prøver å bygge den større, for å kunne fortsette å hjelpe mødre å finne jobber og åpne vingene sine og fly. Fly høyt!, deler den visjonære kvinnen.

En reell kamp

I Colombia opplever de motstand gjennom at kvinner som fremmer abort bryter inn i bønnevakene og begynner å rope og skrike.

- De roper: - Dere er nazister, ultra-høyre, mot kvinners rettigheter. Du kan se smerten i sjelene deres. Vi bruker denne muligheten til å be for dem, at Han må berøre hjertene deres. Det er sannelig en kamp, skildrer Delgado.

På nittitallet var mange, også pastor Torp, sterkt engasjert i kampen mot abort. Men kampen her til lands har i det store og det hele flatet ut.

- Jeg tror vi må slutte å være for komfortable. Vi må reise oss og gå ut og be, se kvinnene som lider fra en uventet graviditet i øynene og hjelpe dem. Vi kan forandre denne situasjonen hvis vi går det i møte med hjertet, er Pamela Delgados avsluttende vekkerord.

Powered by Cornerstone