Aktuelt/Erik Solheim: – Jesus byr oss å elske våre fiender

Erik Solheim: – Jesus byr oss å elske våre fiender

Norge Idag, Marie Hagen van Wyk
02. September 2022
Erik Solheim: – Jesus byr oss å elske våre fienderSkjermbilde av Kulturavisa i Norge Idag

OSLO: Tidligere SV leder og utviklings-minister Erik Solheim deltok med stor begeistring og visjonær teft under European Apostolic Leaders sin «Europasamling» i Oslo i april i år. Etter en lang internasjonal karriere i FN snakker han fortsatt like begeistret om mulighgetene for å bekjempe fattigdom i verden.

– Politiske aktører bør samarbeide tett med religiøse trossamfunn i kampen mot fattigdom og miljøødeleggelse, sier Solheim.

– Jeg fortalte mine kritiske sekulære venner at de tar feil. Vennligst åpne øynene! Jeg har vært i et stort antall landsbyer i India, og jeg så aldri et FN-kontor i noen av dem, sa Solheim under konferansen til apostolske ledere - som vi her gjengir viktige synspunkter fra.

- Jeg har aldri vært i noen landsby i Afrika hvor det verken er en kirke eller en moske. I alle landsbyer i Afrika jeg ha vært i, har det ikke vært noen fagforening, eller forening for ansatte. Kirkene, moskeene og templene er ute der hvor folk er og har organisasjonsstrukturen og evnen til å berøre og tale til menneskers hjerter.

Som en profet

Erik Solheim: – Jesus byr oss å elske våre fienderERIK SOLHEIM: Budskapet for miljø og fred, og om å ta vare på og løfte opp de fattige er sterkt i alle religionene, sier Solheim. Foto: Oslokirken Erik Solheim: – Jesus byr oss å elske våre fienderBLIR TOLKET: Erik Solheim ble tolket til norsk av Jan-Aage Torp under Europasamlingen i Oslo i april. Foto: EAL

Dette engasjementet fikk Solheim til å takke ja til å tale på et møte European Apostolic Leaders grunnlegger Jan-Aage Torp arrangerte i 2013, med hele 45 pastorer fra Oslo-området, de fleste av dem ikke-norske. Og han traff hjertene:

– Denne mannen snakker som en profet! sa en av deltakerne på møtet; pastor Duke fra Nigeria.

– Jeg påstår ikke å være en profet, men jeg sier alltid ja når jeg blir invitert til en pinsekarismatisk forsamling. Det er fordi den pinse karismatiske kirken er den raskest voksende kirken i verden. Det er også en annen grunn. Det er at dere ikke tror at det trenger å være kjedelig i kirken, forteller Solheim.

– Du må inspirere folk. Du må bringe farge. Du må bringe musikk. Du må snakke om troen din på en klar og direkte måte. Du må engasjere deg i mennesker. Det er det jeg tror dere gjør bedre enn noen annen type forsamling, mener han.

Sadhguru og Save Soil

Solheim samarbeider for tiden tett med en hindu-talende åndelig leder som heter Sadhguru, som nettopp har begynt på en sykkeltur fra London til New Delhi.

– Han har lansert en kampanje som heter Save Soil. Dette handler om jordsmonnet. Hvis vi ødelegger jordsmonnet, så kan vi ikke ha jordbruk. Hvis det ikke er noe jordbruk, så kan heller ikke noe menneskelig samfunn eksistere, forteller Solheim.

Hvor enn Sadhguru kommer, mobiliserer han tusenvis av mennesker gjennom sosiale medier. Millioner på millioner med mennesker følger hans budskap. For å være helt ærlig så er det veldig få av mine politikervenner som har den evnen til å røre ved folks hjerter, skyter Solheim inn og fortsetter:

Ambassadørene til Norge fra ulike land, sier det og. Religion en fantastisk kraft til positiv forandring, fastslår Solheim.

Respekt og kjærlighet

Han mener gjensidig respekt mellom religioner er avgjørende for å forhindre spenninger. Men vi må ta ett steg videre og ha kjærlighet til hverandre:

– Paulus, den største og viktigste etterfølgeren av Jesus Kristus, sier i Korinterbrevet 13 at kjærligheten er det viktigste. Han sier også at hvis du har alt, men ikke har kjærlighet, så har du ingenting. Jesus tok det til og med et steg videre, og sa at vi burde elske hvert eneste menneske så høyt som vi elsker oss selv. Ingen kan følge det i realiteten, men vi kan strekke oss mot det, sier Solheim.

– Jesus sa til og med at vi skal elske våre fiender, som er det vanskeligste av alt. Du finner lignende budskap i hver religion. For meg er det å elske kona og barna mine den letteste delen. Men det som er vanskelig, er å elske folk med en annen tro, en annen mening, en annen politisk overbevisning, eller folk som ikke alltid er vennlig mot deg.

Religion inspirerer

Solheim ser på religion som den inspirasjonen vi trenger for å løse de problemene vi står overfor i verden i dag.

– Alle religioner begynner med Moder jord og miljøet. Hva er Islams farve? Det er grønt. Hvorfor? Jeg tror det er fordi det har sitt utspring i den arabiske ørkenen. I den arabiske ørkenen er det normalt brunt eller grått, fordi det er en ørken. Der det er grønt, er det vann og liv, fastslår Solheim.

Solheim påpeker at de tidlige hinduistene dyrket Moder jord og at Bibelen begynner og slutter med miljø.

-I første Mosebok, når Gud skaper jorden, så er Han så fornøyd med seg selv fordi det Han ser er så vakkert, med mennesket som kronen på verket. Bibelen slutter der apostelen Johannes sitter på en gresk øy og ser en flod som kommer mot jorden. Han har altså et stort bilde av naturen inne i hodet sitt, forklarer Solheim med stor innlevelse.

De fattige

Gandhi, som er en del av en Hindutradisjonen, sa mange ganger at hvis du ønsker å dømme om en politisk handlingsplan er rett eller feil, må du se på hvordan den vil fungere for de som er veldig fattige.

– Alle religionene våre forteller oss at vi må bry oss om andre, og spesielt ta vare på de veldig fattige. Jesus sier at i etterlivet i Himmelen, så er det en separasjon så stor at ingen kan krysse den. På den ene siden har du de som brydde seg om de fattige i dette livet, og på den andre siden av skillelinjen, så har du de som ikke brydde seg. Budskapet kan ikke være noe tydeligere, fastslår Solheim.

Ved å trekke frem dette i religionene og å lære å respektere og elske hverandre, tror SV-mannen Erik Solheim at verden kan skape en bedre fremtid.

– Dere vet alle om det klare Ordet om at det er vanskeligere for den rike unge mannen å komme inn i Himmelen enn det er for kamelen å gå igjennom nåløyet. Så budskapet for miljø og fred, og om å ta vare på og løfte opp de fattige, er sterkt i alle religioner, avslutter Solheim.

Powered by Cornerstone