Aktuelt/EU-parlamentet i Brüssel: Satte søkelys på «antisemittismens mangfoldige ansikter»

EU-parlamentet i Brüssel: Satte søkelys på «antisemittismens mangfoldige ansikter»

Norge Idag, Aleksander Overå
31. Mars 2023
EU-parlamentet i Brüssel: Satte søkelys på «antisemittismens mangfoldige ansikter»Blant talere og møteledere i EU-parlamentet igår: (fra ventre) Valeriu Ghiletchi, Leo van Doesburg, Bert-Jan Ruissen, Niclas Herbst, Orianna Krueger, og Josh Reinstein (foto: EAL) EU-parlamentet i Brüssel: Satte søkelys på «antisemittismens mangfoldige ansikter»Miriam Lexmann fra Slovakia (foto: EU-parlamentet) EU-parlamentet i Brüssel: Satte søkelys på «antisemittismens mangfoldige ansikter»Michael Freilich fra Belgia (foto: Belgias parliament

Torsdag inviterte medlemmer av EU-parlamentet til en konferanse med tittelen «Antisemittismens mangfoldige ansikter» som et ledd i kampen mot antisemittisme i Europa. — Det har stor betydning at en offisiell konferanse ble arrangert i EU-parlamentet i Brüssel, sier Jan-Aage Torp, som selv var en av deltakerne.

— Sist dette temaet ble belyst i EU-parlamentet var før pandemien, og i går var det en rekke EU-politikere, politikere fra ulike parlamenter i europeiske nasjoner, og europeiske samfunnsledere som medvirket i den nesten fullsatte konferansesalen. En rekke politikere medvirket også via videoskjerm fra nasjoner som Italia, Polen, Finland og Storbritannia.

Torp sier det gjorde sterkt inntrykk å høre den unge tyske representanten fra ungdomsbevegelsen «Bekjemp antisemittisme», Orianna Krueger, som fortalte om den massive antisemittismen ved europeiske universiteter.

— Orianna sa at det er vi ikke-jøder som har ansvaret for å utkjempe denne kampen. Vi må ikke overlate det til jødene, forteller Jan-Aage Torp, som selv medvirket med en rapport fra Norge.

Antisemittisme i Europa

I en stor undersøkelse om antisemittisme i Europa utført av CNN i 2018, svarte 1 av 20 at de ikke hadde hørt om Holocaust. «Antisemittiske stereotyper lever i beste velgående i Europa», innledet CNN reportasjen under overskriften «En skygge over Europa».

Michael Freilich, som er den første praktiserende jøde som er valgt inn i Belgias nasjonalforsamling, talte også. Han er barnebarn til Louis Davids, som overlevde Holocaust. Davids slapp unna døden som ung gutt ved å hoppe fra et tog i bevegelse. Han slapp dermed unna nazistenes transport fra Mechelen til Auschwitz som førte tusenvis av uskyldige barn, kvinner og menn til den sikre død. Freilich har uttalt at han ble inspirert av bestefaren til å gå inn i politikken.

— Freilich brakte sterke inntrykk fra den ekstreme antisemittismen som utfolder seg i Belgia, forteller Torp, og fortsetter:

— Jeg ble også berørt av den slovakiske EU-parlamentarikeren fra Det europeiske folkeparti (EPP), Miriam Lexmann, som rettet kraftig kritikk mot regjeringer i Europa som ikke setter ord på antisemittismens problem, men pakker det inn i almenne ord om rasisme.

Konferansen ble arrangert av tre politiske partier, nemlig Det europeiske folkeparti (EPP) som norske Høyre er medlem av, partiet European Conservatives and Reformists (ECR) som det polske regjeringspartiet PIS er medlem av, samt European Christian Political Movement (ECPM), som nå ledes av norgesvennen, den moldoviske politiker og baptistpastor Valeriu Ghiletchi. «Bekjemp antisemittisme» var også medarrangør.

Konferansen ble ledet av den nederlandske EU-parlamentarikeren Bert-Jan Ruissen fra ECR og den tyske EU-parlamentarikeren Niclas Herbst fra EPP.

Øvrige talere i går var lederen av Israel Allies Foundation (IAF), Josh Reinstein fra Jerusalem og Leo van Doesburg som leder IAFs europeiske avdeling.

Powered by Cornerstone