31. oktober arrangeres det stor bønnefrokost i Danmark, i regi av Albert Veksler, som er administrerende direktør for Jerusalem Prayer Breakfast.
Han ser frem til å samles i Danmark - en nasjon som er kjent for sin innsats for jøder under holocaust.
– Vi har kjent sterkt for å arrangere bønnefrokost i København, sier Albert Veksler til Norge IDAG.
– Danmark har en lang historie, der danske kristne for åtti år siden støttet jødene under holocaust. Men nå er utfordringen her til denne generasjonen, om å ta på seg kappen, sier Albert Veksler.
– Er det aktuelt å arrangere Bønnefrokost i Norge?
– Det kommer en delegasjon til Israel fra Norge som vil ta med seg et brev, og be om tilgivelse på vegne av norske kristne. Jeg skal stå for denne overleveringen i Knesset. Vi har definitivt planer om å ha bønnefrokost også i Norge, selv om vi ikke har satt av noen dato ennå. Folk sier til meg at de ber om å få til en bønnefrokost også i Norge.
– Hvorfor er det viktig å komme sammen til slik bønnefrokost?
– Vi har sett mange mirakler hver gang vi har hatt Jerusalem Bønnefrokost. For eksempel var vi samlet i 2019, i det hollandske parlamentet i Haag i Riddersalen, der kongen snakker til nasjonen.
Den hollandske regjeringen hadde avgjort å kompensere holocaustoverlevende økonomisk, etter at den hollandske jernbanen under andre verdenskrig krevde at jødene betalte for togbilletten til gasskammeret. Regjeringen hadde likevel ikke betalt ut erstatningene. Om kvelden etter bønnefrokosten, ble pengene endelig betalt ut, forteller Veksler.
Han understreker at det er snakk om titalls millioner euro som ble frigitt den dagen.
– Nå kan noen si at det er en tilfeldighet. Vel, jeg liker slike tilfeldigheter. Året etter talte kongen og sa han skammet seg over at hans bestemor, dronningen, hadde holdt seg stille under holocaust. Kirken i Holland fulgte opp med å offentlig be om unnskyldning for holocaust. Kan dette være et resultat av at kristne har kommet sammen for å be? Vi har så mange historier vi kunne ha fortalt, sier Veksler.
MANDAT: Jerusalem Prayer Breakfast er en global bevegelse som samler regjeringsledere og nøkkelpersoner for å be om fred i Jerusalem. Foto: JPBHan konkretiserer også ved å vise til hvordan nasjonene ble velsignet, etter å ha stemt i FN for Israels opprettelse som nasjon i 1948. I ettertid ble disse landene, feks USA, velsignet med demokrati og økonomi.
– Året 1948 var året da helbredelsesvekkelsen brøt ut. Er det en tilfeldighet? Det tror jeg ikke, sier Veksler til Norge IDAG.
Han viser også til 1967, der den store karismatiske bevegelsen brøt ut, samtidig med at Jerusalem ble gjenforent under Israels styre.
– Slik kan vi fortsette, sier Veksler.
Han berømmer det danske parlamentet for at de ikke har anerkjent den palestina-arabiske staten. De har heller ikke stemt mot Israel i FN.
– Jeg tror Danmark er ved et veikryss på mange måter. Dette er et historisk øyeblikk, et avgjørelsens øyeblikk, der Danmark kan høste velsignelser og vekkelse om de gjør riktig avgjørelse, sier Veksler.
– Med dansk president i EUs ministerråd i annen halvdel av 2025, og mens Danmark tar sete i FNs sikkerhetsråd, er det svært viktig at Danmark ikke blir påvirket av globale strømninger, og faller i en felle der de går med strømmen.
Han minner også om at det er en skygge av krig over hele Europa, noe han opplever at folk ikke helt har tatt inn over seg. Russland har kommet med trusler, og den danske regjeringen har instruert innbyggerne om å forberede seg på mulig atomkrig.
– Til tross for dette, virker det som om folk ikke helt forstår at verden har forandret seg. Jeg tror vi må be for Danmark og for regjeringen i Danmark og i Israel, og få inn den åndelige dimensjonen i bildet, sier Veksler.
– Bibelen er veldig klar på at de som velsigner Israel, skal bli velsignet, og de som forbanner Israel, skal bli forbannet. Vi kan se gjennom historien hvordan riker har reist seg og falt, etter hvordan de har behandlet det jødiske folk.
Han viser til Theodor Hertzl, grunnleggeren av den sionistiske bevegelse. Han hadde en svært betydningsfull kristen venn, en anglikansk pastor, William Hechler, og vennskapet deres førte faktisk til den første verdenssionistkongressen i Basel.
– Jeg mener, mange mennesker vet ikke at Herzl inviterte 10 kristne delegater som han kalte - for første gang - kristne sionister, påpeker Veksler.
Han understreker at vennskap som dette har forandret verden - og når jøder og kristne jobber sammen, skjer det noe verdensforandrende.