Aktuelt/Pastor Jan-Aage Torp i India: Diskuterte religionsfrihet i et av verdens største land

Pastor Jan-Aage Torp i India: Diskuterte religionsfrihet i et av verdens største land

Norge Idag, Aleksander Overå
28. Januar 2023
Pastor Jan-Aage Torp i India: Diskuterte religionsfrihet i et av verdens største landJan-Aage Torp (midten) under hans besøk hos tankesmien Vivekananda International Foundation. Foto: Oslokirken Pastor Jan-Aage Torp i India: Diskuterte religionsfrihet i et av verdens største landJan-Aage Torp med viseutenriksminister Sanjay Verma. Torps besøk til India kom i stand i etterkant av Vermas norgesbesøk i fjor. Foto: Oslokirken

I et prestisjeprosjekt for den indiske staten ble Jan-Aage Torp invitert på en ukes rundreise i India av det indiske utenriksdepartementet. I forrige uke besøkte han landet som nylig passerte 1,4 milliarder innbyggere og er det mest folkerike demokratiet i verden. Som «Distinguished Visitor» var Torp i godt selskap - siden 1979 har India tatt imot presidenter, statsministre og nobelprisvinnere.

Før jul rapporterte vi at invitasjonen fra indias ambassadør til Norge, dr. B. Bala Bhaskar, kom i etterkant av viseutenriksminister Sanjay Vermas norgesbesøk.

— Jeg er beæret og takknemlig over invitasjonen, sa Torp til Norge IDAG.

De to møttes igjen i India.
— Det var en sann glede å møte pastor Torp igjen. Han er tilhenger av interreligiøs dialog. Vi deler synet på helheten av religiøst mangfold og sameksistens i India, twitret Verma.

Torp har i flere år stått i kontakt med den indiske ambassaden i Norge, og kjenner etter hvert ambassadøren godt etter å blant annet ha intervjuet ham i TV-programmet Hovedstaden som sendes på TV Visjon Norge.

Sendte hilsen til indiske seere på verdens mest sette TV-kanal

I 2020 deltok Torp på symposiet «Mahatma Gandhis relevans i dagens verden» i forbindelse med 150-årsdagen for Gandhis fødsel.
Der fortalte Torp hvordan Gandhis ikkevold-filosofi formet hans praksis i ung alder, etter påvirkning av hans misjonærfar, Aage Torp. Han snakket også om den internasjonale Gandhi-eksperten, professor Arne Næss, som i 1996 vitnet for Torp om ikkevold-filosofi i abortmotstandsbevegelsen i en rettssak i Oslo Tingrett.

Indias allmennkringkasting, DD Newstwitret en hilsen fra Torp til sine 3,6 millioner følgere.

— Gandhi lærte oss ikkevold-prinsippet. Det er den beste og eneste varige måten å løse konflikter på, sa Torp. Hilsenen ble også kringkastet på DD News.

Samme året, under pandemien, satte kanalen verdensrekord i seere. Hele 400 millioner mennesker fulgte de mest sette programmene deres i 2020.

Den norske regjeringen ønsker tettere samarbeid med India

Ifølge analyser fra S&P Global er India i ferd med å passere Japan og Tyskland og dermed bli verdens tredje største økonomi.

I Norge er det tverrpolitisk enighet om å arbeide for å få til et tettere samarbeid med India. I 2018 lanserte Solberg-regjeringen en langsiktig plan kalt Norge - India 2030

Daværende utenriksminister Ine Eriksen Søreide omtalte India som en «stadig viktigere partner for Norge», og skrev at regjeringen ønsket å «styrke Norges bilaterale forbindelser og økonomiske samkvem med India». Nylig annonserte regjeringenat næringsminister Jan Christian Vestre skal besøke New Delhi og Mumbai 9. og 10. februar for å styrke næringssamarbeidet og fremme grønt norsk næringsliv i India.

India har siden 1979 invitert utenlandske gjester for å promotere Indias kulturelle relasjoner med andre land. I det som kalles «Distinguished Visitors Program» legges det til rette for besøk av nobelprisvinnere, parlamentsmedlemmer, tidligere statsministre, byråkrater, tenketanker og andre kjente personligheter innen politikk, kunst og kultur. De kommer til India for å oppleve kulturen og samhandle med institusjoner og mennesker der. Ledende representanter for tenketanker og kulturinstitusjoner inviteres også til å dele sin innsikt og erfaringer, og til å møte indiske ledere innen deres ekspertiseområde. Samtidig får de et førstehåndsinntrykk av utviklingen i India.

Under oppholdet står vanligvis foredrag, rundebordsdiskusjoner, møter med ministre, høytstående embetsmenn, frivillige organisasjoner og intellektuelle på programmet.

Pastor Jan-Aage Torp i India: Diskuterte religionsfrihet i et av verdens største landJamia Hamdard University: Torp ble invitert til et måltid med noen av professorene på universitetet etter at foredraget og møtene var overstått. — Det var svært hyggelig, forteller Torp. Foto: Oslokirken

Trosfrihet og dialog

For Torp handlet besøket hovedsaklig om trosfrihet og interreligiøs dialog. Han møtte med både juridiske og akademiske eksperter samt religiøse ledere. Han var også invitert til å holde flere foredrag, blant annet ved Maulana Azad National Urdu University der overskriften var «Kultur og fred i India.» Dette universitetet er landets første urduspråklige universitet, og har 6000 studenter.

Etter forelesningen med tittelen «Solidaritet, fred og vår felles framtid» på det hovedsaklig muslimske Jamia Hamdard University i New Dehli, mottok han en pris. Jamia Hambard har 10.000 studenter.

— Prisen gis årlig til den inviterte foredragsholderen, forteller Torp, som i tillegg til å holde foredrag ved to muslimske universiteter foreleste hos Indias ledende hinduistiske tenketank, Vivekananda International Foundation, som er oppkalt etter den legendariske hinduistiske munken og filosofen Swami Vivekananda (1863-1902), og som ansees som statsminister Narendra Modis nærmeste allierte. Alle foredragene ble holdt for professorene og de akademiske kollegiene, samt inviterte ambassadører, generaler og andre ledende samfunnsaktører.

Pastor Jan-Aage Torp i India: Diskuterte religionsfrihet i et av verdens største landJan-Aage Torp talte på Jamia Hamdard University i New Dehli, der det går 10 000 studenter. Foto: Oslokirken

— Det var også unikt å bli personlig kjent med høyesterettsadvokatene som leder Det indiske samfunnet for internasjonal lovgivning. Det er de som fører alle religionsfrihetssakene for Indias høyesterett. De tok meg ut på middager og sosiale besøk. Det forteller mye om India at indisk UD ba dem om å ta spesielt imot meg fordi disse høyesterettsadvokatene er «Indias våkne samvittighet» nå når kristne og muslimer i mange delstater føler at deres religionsfrihet blir truet. Alle er hinduer, men de kjemper spesielt for kristne! sier Torp med ettertrykk.

Pastor Jan-Aage Torp i India: Diskuterte religionsfrihet i et av verdens største land— Jeg tilbrakte en utrolig dag i New Delhi med Rabbi Ezekiel Isaac Malekar. Vi diskuterte jødenes plass i India, forteller Jan-Aage Torp. Foto: Oslokirken

Indiske jøder og kristne

— Jeg tilbrakte en utrolig dag i New Delhi med Rabbi Ezekiel Isaac Malekar (78). Han er en av de 6000 gjenværende jødene i India. Vi gledet oss over den kjære synagogen Judah Hyam Hall, spaserte gjennom den jødiske kirkegården mens vi diskuterte jødenes plass i India og jeg tilegnet meg kunnskap fra bøkene og forskningen hans. Rabbi Ezekiel har et nært forhold til alle religioner i India, men hans kanskje næreste venn er en kristenkarismatisk leder. Jeg fikk Rabbi Ezekiels bøker, som jeg etter hjemkomsten til Norge studerer med ekstra interesse. Særskilt hans bok «The Lord is One - Judaism: A Perspective» (Herren er En - Jødedom: Et Perspektiv), forteller Jan-Aage.

— Den mest betydningsfulle samlende kristne lederen i India er den romersk-katolske erkebiskopen i Delhi, Anil Joseph Thomas Couto. Han er generalsekretær i «Conference of Catholic Bishops in India» og en ledende stemme for kristendommen i landet. Han har en grundig forståelse for situasjonen deres. Jeg møtte med Couto i erkebiskopens hus ved Sacred Heart Cathedral Catholic Church. Der var det også to skoler med 5000 elever. Det ble et varmt og inspirerende møte, sier Torp.

Pastor Jan-Aage Torp i India: Diskuterte religionsfrihet i et av verdens største landSom generalsekretær i «Conference of Catholic Bishops in India» er den romersk-katolske erkebiskopen i Delhi, Anil Joseph Thomas Couto, en ledende stemme for kristendommen i landet. Foto: Oslokirken
Powered by Cornerstone