Aktuelt/Advokat Ragnar Hatlem i paneldebatt: – Vi er på vei til et nytt holocaust

Advokat Ragnar Hatlem i paneldebatt: – Vi er på vei til et nytt holocaust

Norge Idag, Ingvill Mydland
25. Oktober 2023
Advokat Ragnar Hatlem i paneldebatt: – Vi er på vei til et nytt holocaustUTFORDRET PANELET: Oslo-pastor Jan-Aage Torp ledet debatten. Fra venstre Ragnar Jespersen, Eigil Jespersen og Käthe Annbjørg Kristoffersen. Foto: Ingvill Mydland

Eigil Jespersen (Ap) som leder Venner av Israel i Norsk arbeiderbevegelse, understreker at det er Hamas som er fullt ut ansvarlig for terroranslaget mot Israel 7. oktober. – Vi skal ikke skyve ansvaret over på Israel igjen, sa han i paneldebatt onsdag.

– La meg gjøre det helt klart, at Israel har rett, men også en plikt til å forsvare seg mot det terroranslaget som kom fra Hamas 7. oktober. Hamas er fullt ansvarlig, påpekte Jespersen i paneldebatten, som ble arrangert i Evangeliesalen Berøa, som del av Israelsseminar i regi av Kristen Koalisjon Norge.

Her erkjente Eigil Jespersen (Ap) at det er krevende å være venn av Israel om dagen, med alle TV-sendingene som kommer hver dag med oppdateringer fra situasjonen.

– Frigi gislene. Start samtalene med moderate krefter i regionen. Og opphev blokaden, sa Jespersen, som har bakgrunn som yrkesoffiser og oberstløytnant. Han har selv bodd et år i Tiberias da han i 2008 var militærobservatør på Golanhøyden.

Palestinske skolebøker

Advokat Ragnar Hatlem understreket i debatten at konflikten handler ikke om terroritorier eller om at palestinerne er fordrevne.

– Det handler om Islam, vestlige verdier og spesielt om Jerusalem, påpekte Hatlem.

– Vi må begynne å skjønne hva dette handler om og vurdere hva vi skal gjøre ut fra det. FN gjør mye bra ellers, men når det gjelder Israel, er de helt ekstreme. De muslimske statene bruker FN som en brekkstang mot Israel. 
Hvis du skal løse en konflikt eller problem, så må du vite hva problemet er. Deretter må en skjønne at for eksempel de palestinske selvstyremyndighetenes skolebøker har opplæring i jødehat, der er selve kjernen av problemet. Vi er på vei til et nytt holocaust, litt overdrevent sagt, men dessverre er det mye sant i det, understreket Hatlem.

Vi er på vei til et nytt holocaust.
Ragnar Hatlem

Kristiansands-pastor Käthe Annbjørg Kristoffersen var enig.

– Det er horribelt at palestinerne gleder seg over å drepe jøder. Det at dette har fått lov til å pågå så lenge i disse skolebøker, er helt forferdelig. Her har Norge bidratt med økonomi, og ikke vært tydeligere.

Pekte på tostatsløsning

Eigil Jespersen skjøt inn at da staten Israel ble etablert i mai 1948, var det et folk i samme område som mener seg fordrevet.

– Den situasjonen må vi ta inn over oss. Vi må ha en tostatsløsning. Det er to folk vi må håndtere i dette området, og vi må bli enige om hvordan dette skal gjøres. Får man et avtaleverk på plass, må det være et system for å følge det opp, slik at intensjonen i avtalen blir ivaretatt. Slik var det ikke i Oslo-avtalen, dermed skled det ut og vi fikk terror, advarte han.

Ragnar Hatlem advarte mot å lene seg på fredsavtaler med bakgrunn i historien i regionen.

– Dette som skjedde med Oslo-avtalen var en katastrofe for både palestinere og jøder. Profeten Muhammed undertegnet en fredsavtale på ti år, som han senere selv brøt og angrep motparten. Vi må sette oss inn i dette for å mene noe om det, mente han.

Ville ha israelsk styre

Til det repliserte Eigil Jespersen at «palestinerne er der og du må forholde deg til det.»

Hatlem fastholdt at det viktige er å sette seg inn i problemene.

– Det er første bud, for ellers har vi ingen sjans til å skape noe fred der nede. Folkerettslig har Israel en rett til å nedkjempe trusselen fra Hamas. Vi må inn og gjøre noe for barna deres, så de får en sann kunnskap. Det er ikke slik at alle våre verdier i Vesten er bra, men åpenhet, ytringsfrihet, likestilling, homofiles rettigheter, menneskeretter er gode verdier vi kan lære dem.

Käthe Annbjørg Kristoffersen fremholdt at Israel er beste aktør til å styre, også på Gaza.

– Hamas må elimineres, de må ut av området. Jeg ville sagt at Israel burde tatt tilbake området og styringen, for de er best skikket til å ta vare på det palestinske folket, som har valgt en dårlig løsning for seg selv med Hamas. Jeg tenker Israel må inn igjen i dette området.

En spennende tanke, kvitterte Jespersen, og utbrøt:

– Hvis Israel skal styre over palestinerne, da kan det bli liv i leiren! En kommentar til Ragnar at jeg er helt enig i at skolebøkene kan være starten på en ny æra. Det er absolutt en tanke. Vi må huske på når det gjelder Hamas, så sitter ikke den politiske ledelsen i Gaza. De sitter i Qatar. Da kan du bombe herfra til glade jul, men du blir ikke kvitt dem her. Det er noe de færreste er klar over.

Ragnar Hatlem påpekte at det kan være en løsning med internasjonal styring.

– Det er kanskje en mulighet at Israel går inn i Gaza, men Israel ønsker nok ikke jurisdiksjon der. Man kan tenke seg at en løsning med internasjonal styring, ved aktører som for eksempel FN, på Gaza til man får en annen opplæring.

Eigil Jespersen ville reetablere Norges rolle i regionen.

– Nå har det gått 30 år der ingenting har skjedd, annet enn elendighet. Vi må tilbake til to-statsløsningen der vi får tenkningen bak den revitalisert. Det er noe verdenssamfunnet kan kjenne seg igjen i, mer enn en en-statsløsning. Dialog er den eneste veien ut av dette.

Ragnar Hatlem var ikke uenig.

– Vi må selvfølgelig snakke sammen, og det er det vi har holdt på med nå i hundre år. Samtidig har man drevet terror mot israel, påpekte han.

Powered by Cornerstone