Aktuelt/Todung Mulya Lubis: - Indonesia er en modellnasjon

Todung Mulya Lubis: - Indonesia er en modellnasjon

Norge Idag, Marie Hagen van Wyk
17. Juli 2022
Todung Mulya Lubis: - Indonesia er en modellnasjonIndonesias ambassadør, Dr Todung Mulya Lubis. Foto: EAL Todung Mulya Lubis: - Indonesia er en modellnasjonAmbassadør Dr. Todung Mulya Lubis har gitt ut boken «Political Corruption in Indonesia». Foto: EAL Todung Mulya Lubis: - Indonesia er en modellnasjonFaktaboks

Indonesias ambassadør til Norge, Todung Mulya Lubis delte åpenhjertig om sin bekymring for religiøse spenninger under EALs «Europa-konferanse» i Oslo i april i år. Lubis er også er en meget velkjent skolert innen kriminalrett i Asia, og brenner for opprettholdelsen av fred og harmoni i eget land og i verden.

- Jeg er muslim og kommer fra Indonesia, det største muslimske landet når det kommer til befolkningsstørrelsen. Ut av Indonesias 270 millioner mennesker er nitti prosent av dem muslimer. Indonesia er også hjem for kristne, katolikker, hinduer, buddhister, konfesjonelle jøder, bahai, og folk som ikke har noen religion, forteller Lubis. 

Religionsfrihet er fastslått klart og tydelig i Indonesias grunnlov. Til tross for det
faktum at Indonesia har nitti prosent muslimer, har landet aldri sett på seg
selv som en islamsk stat.

- Indonesia verdsetter religioner som likeverdige. Det er kun ett sted hvor islamsk lov blir hevdet, og det er i Aceh, som er i den nordlige
del av Indonesia, sier Lubis og fortsetter:

- Etter min mening spiller alle religioner en viktig rolle i å styrke fellesskapet i en nasjon, i å opprettholde lov og orden og fremme fred og brorskap. 

Folk må leve i fred sammen. 

Lykkes i å nedkjempe terror

I Indonesia opprettholdes jevnlig dialog mellom de forskjellige religionene og trosretningene. 

- Jeg sier ikke at de ikke finnes radikale elementer innenfor religioner, fordi alle religioner har radikale elementer. I noen få tilfeller kan du også se at bomber eksploderer og har drept uskyldige liv. Men det skjer ikke ofte. Det er et unntak, og ikke regelen, mener Lubis. 

Indonesisk politi har hatt stort hell i å bekjempe det Lubis kaller «de radikale, gærningene og terroristene.» Den religiøse dialogen er likevel avgjørende. 

- Slik vil vi oppnå en felles forståelse, og forsone ulikheter, og det fungerer veldig godt. Jeg tror Indonesia har lyktes i å bli en modellnasjon hvor alle religioner samarbeider nært for å opprettbolde fred og orden, forklarer Lubis. 

Koranbrenning

Todung Mulya Lubis: - Indonesia er en modellnasjonAmbassadør Dr. Todung Mulya Lubis sammen med pastor Jan-Aage Torp. Foto: EAL

Lubis mener det ikke fører til forståelse og dialog å brenne koranen.

- Ærlig talt så har jeg vanskelig for å forstå logikken i alt dette. Koran-brenning gjøres ved å argumentere for at det er ytringsfriheten deres. Ja, jeg respekterer ytringsfrihet. Jeg benekter ikke det. Men man bør også merke seg at ytringsfrihet ikke bør manipuleres for å spre hat og xenofobi. 

Ambassadør Todung Mulya Lubis advarer mot islamofobi.

- Hvis islamofobien får lov å fortsette, vil det skape reaksjoner i andre land. Vi er alle enige i demokratiet. Men demokratiet bør også bæres av den kollektive vilje til å bringe mennesker og religioner til å leve sammen på en fredfull måte som kan opprettholdes.

Powered by Cornerstone