Aktuelt/Global religiøs frihet fokusert på toppmøte i USA

Global religiøs frihet fokusert på toppmøte i USA

EAL Media
04. Februar 2023
Global religiøs frihet fokusert på toppmøte i USASenator Sam Brownback & Jan-Aage Torp (foto: EAL)

Mer enn 1000 deltakere fra alle kontinenter var samlet i tre dager i Washington DC denne uken på International Religious Freedom Summit (IRF Summit) for å fremheve religionsfrihet globalt, men med en tydelig skjevhettil fordel for USAs og Storbritannias synspunkter.

European Apostolic Leaders (EAL) var representert for andre år på rad av vår president Jan-Aage Torp. 

- Selv om det ikke var anledning i programmet til å ta opp spørsmål som uroer meg, og heller ikke til å stille spørsmål ved de ensidige beretninger, hadde jeg veldig konstruktive samtaler med med-lederne av IRF Summit, tidligere Ambassadør/Senator Sam Brownback og menneskerettighetsleder Dr Katrina Lantos Swett, sier Jan-Aage Torp. 

Torp var aktiv i uformelle samtaler med delegater fra alle verdensdeler.

Arrangementet fokuserte oppmerksomheten på global religionsfrihet ved å understreke tragedier med religiøs forfølgelse, med et spesielt fokus på Kina, Nord-Korea, India, Pakistan og Iran.  Relevante problemstillinger ble fremhevet.

Men mens man pekte på angivelig «religiøs tankekontroll» i nasjoner som Nord-Korea og Kina, ble ikke de gjentatte dommene fra 2019 til 2023 i Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg, Frankrike imot Norges beryktede praksis med å ta barn fra familier av tro. Det ble heller ikke nevnt noe om Storbritannias nye «tankekontroll»-praksis med å fengsle mennesker som ber stille imot abort.

I velkomsthilsenen fra International Religious Freedom Summit (IRF Summit) uttalte medlederne Sam Brownback og Katrina Lantos Swett:

«Spørsmålet om internasjonal religionsfrihet berører enhver kultur, nasjon, religion og politisk system.  I dag bor nesten 80 prosent av verdens innbyggere i land der det er høye nivåer av statlige eller samfunnsmessige restriksjoner på religion, og restriksjonene har økt jevnt og trutt i flere år.  Implikasjonene av denne virkeligheten berører alle områder av livet.

IRF Summit 2023 samler en bred koalisjon som lidenskapelig støtter religionsfrihet over hele verden.

Sammen vil vi heve profilen til internasjonal religionsfrihet på et bredt spekter av spørsmål ved å bruke en rekke mekanismer som passer best for hver omstendighet.  Toppmøtet vil koble sammen ressurser og talsmenn som er interessert i religionsfrihet og fremheve personlige vitnesbyrd fra overlevende av religiøs forfølgelse og restriksjoner på religionsfrihet.

Å rette oppmerksomhet til situasjonen til religiøse tilhengere som blir forfulgt, individuelt og kollektivt, vil forøke grasrota og den globale bevegelse for religionsfrihet.

Sammen vil vi få politisk støtte til den globale religionsfrihetsbevegelsen og oppmuntre sivilsamfunnet, troende mennesker og regjeringer til å ta et standpunkt for religionsfrihet.»

Powered by Cornerstone