Aktuelt/Pastor Jan-Aage Torp invitert til India som offisiell gjest

Pastor Jan-Aage Torp invitert til India som offisiell gjest

Norge Idag, Aleksander Overå
03. Desember 2022
Pastor Jan-Aage Torp invitert til India som offisiell gjestJan-Aage Torp (t.v.) er invitert til India av Indias utenriksdepartement. Her er han sammen med Indias ambassadør til Norge, Bala Bhaskar. Foto: EAL Pastor Jan-Aage Torp invitert til India som offisiell gjestJan-Aage Torp (t.v.) sammen med Indias ambassadør til Norge, Bala Bhaskar, og Erik Solheim (t.h.) på en konferanse European Apostolic Leaders arrangerte i vår der temaet var «Betydningen av og friheten for religion.» Foto: EAL

— I dag tidlig fikk jeg en telefon fra Indias ambassadør til Norge H.E. Dr. B. Bala Bhaskar. Han informerte om at jeg er invitert til India som offisiell gjest av Indias utenriksdepartement en hel uke fra 15. januar 2023, forteller Jan-Aage Torp lørdag morgen i en melding til sitt kontaktnett.

Jan-Aage Torp har tidligere holdt foredrag om Gandhis ikkevoldsfilosofi og den indiske ambassaden har lenge vært interessert i å holde offisielle foredrag om dette tema.

— Jeg føler meg veldig beæret og har vært opptatt av Gandhis filosofi lenge, men er mer pastor enn historiker på dette temaet. På 90-tallet laget jeg et intervju i Seierstro med Norges store filosof, professor Arne Næss. Han møtte også i en rettssak som et par dusin medlemmer av Seierskirken tok til Oslo tingrett - og vitnet kraftig om at de hadde praktisert Gandhis ikkevoldsfilosofi i abortkampen

Det gode forholdet til Indias ambassadør, Bala Bhaskar, utviklet seg over tid. Vi har diskutert spørsmål om religionsfrihet i India i forbindelse med kristne misjonærer i landet.

Bala Bhaskar har også vært gjest hos Torp i TV-programmet Hovedstaden med pastor Torp som sendes på TV Visjon Norge og på nettsidene til Hovedstaden. I Indias ambassade diskuterte de blant annet forholdet mellom Norge og India, og mangfoldet av tro og verdier i verdens mest folkerike demokrati.

— Det offisielle besøket kom på plass etter initiativ fra viseutenriksminister Sanjay Verma, som i november var på norgesbesøk, forteller Torp.

— Jeg oppfatter dette som en utstrakt hånd fra Indias side. De kom til meg som pastor og leder for KKN, Kristen Koalisjon Norge.

Jan-Aage Torp ser ser veldig fram til sitt ukeslange opphold i india fra midten av januar. Han setter pris på den interessen de har vist for dialog og til å ta opp viktige spørsmål.

— Jeg skulle ønske jeg var i den situasjon at jeg kunne takket ja til den ekstra uken de tilbød meg for å være deres gjest i India i januar for å opprettholde dialogen, og lære et av verdens største land bedre å kjenne, sier Torp.

India er i ferd med å passere Kina i folketall, og som Jerusalem Post sier i en lederartikkel forleden, er det et av de viktigste land man kan ha kontakter i. Det er Torp enig i:

— Det vil jeg tro ikke bare gjelder for Israel, men også for oss troende i det lille landet Norge, sier han.

— I India skal jeg møte med medlemmer av det indiske parlamentet, Lok Sabha, medlemmer av regjeringen, representanter fra høyesterett og ledere av de største religionene i India, inkludert kristne, muslimer, jøder, buddhister, sikher og hinduer. At dette kom på plass er en storartet ære og velsignelse, avslutter Torp.

Powered by Cornerstone